Lietotājs
Parole
clearwater / Kopdzīves līguma likums....

Kopdzīves līguma likums.


Jurispudences studente mani sāka iztirzāt pēc tam, kad biju palaidis mazu ķēdes vēstuli dr.lv par parakstu vākšanu Kopdzīves līguma likuma atbalstam. Viņa man lika argumentēt, kāpēc mums šāds likums ir nepieciešams, ne tikai no homoseksuāla cilvēka viedokļa, bet arī no heteroseksuālu cilvēka skatu punkta.

Kāda tad ir atšķirība šai piedāvātajai alternatīvai no jau esošā laulību regulējuma, kas noteikts Civillikuma kārtībā?

Pirms izsūtīju savu ķēdītes vēstuli, viss ko biju izdarījis, izlasīju piedāvāto Kopdzīves līguma likuma uzmetumu un viss. Pēc jautājumu saņemšanas es ķēros kļāt Civillikumam un sāku šos abus salīdzināt, lai uzzinātu, kādi tad būtu ieguvumi un ar ko tad šīs jaunais likums būtu tik labāks par jau esošo laulību regulējumu.

Pēc savas saprašanas atradu tikai divas būtiskas atšķirības šajos regulējumos. (Neesmu es jurispudences students, bet savā nozarē arī apgūstu dažādus starptautiskos normatīvos aktus, kaut kāda saprašana kā tos lasīt ir.)
Tātad atšķirības ir tādas, heteroseksuāliem pāriem -
1. Laulību līgumu ir sarežģītāk šķirt un pēc laulības šķiršanas ir vēl visādi pienākumi abiem lauleņiem vienam pret otru, katrā ziņā, laulības šķiršana nav tik vienkārša. Kopdzīves līgumu gan būtu izbeigt diezgan vienkārši un bez kādām lielām turpmākām problēmām un saistībām (šis punkts attiektos arī uz homoseksuāliem pāriem)
2. Vairs nekādu atšķirību starp šiem abiem regulējumiem par labu heteroseksuāliem pāriem neatradu, burtiski Kopdzīves Līguma likums ir kopija Civillikuma regulējumam par laulību.
Ko ar šo Kopdzīves Līguma likumu iegūst homoseksuāli pār?
1. Hmm...  Ar šī likuma ieviešanu tiktu apiets Civillikuma definējums par lauleņiem, jo tas nosaka, ka laulība noslēdzama starp vīrieti un sievieti, bet viendzimuma laulības zem šī paša Civillikuma ir aizliegtas. Kā tad tiek apiets Civillikums, tā, ka Kopdzīves Līguma likums var tikt noslēgts starp divām fiziskām personām, neatkarīgi no dzimuma, bet tai pašā laikā piešķirot viņiem tādas pašas tiesības kā noteiktas laulību regulējumā (kā jau minēju, Kopdzīves Līguma likums ir gluži līdzīgs Civillikuma laulības regulejumam).

Man šķiet ka vieglāk būtu mainīt Civillikuma definīciju par laulību slēdzošo pušu dzimuma neitralitāti, bet tad baznīca sāks bļaustīties. Bet vai tiešām mums vajag jau eksistējoša likuma kopiju ar vienu izmainītu definīciju, lai apietu citu likumu? Tak tiek stāstīts ka vajag aizsargāt nereģistrētās kopdzīves (heteroseksuālu), bet ar Kopdzīves lLīguma likuma ieviešanu tiek panākta tā pati laulība savādākā nosaikumā.

Šis ir ļoti virspusīgs un subjektīvs viedoklis, domāju, ka šajās geju un lezbiešu rindās ir arī pāris labu juristu, man ļoti interesētu viņu viedoklis, kādi būtu ieguvumi, atvieglojumi heteroseksuāliem pāriem slēdzot šagu Kopdzīves līgumu? Par homoseksuāliem ir skaidrs, ar šādu līgumu mēs iegūstam tādas pašas tiesības kā heteroseksuāls laulāts pāris apejot Civillikuma definīciju par laulību. Bet kā tad ir, man izskatās, ka nekādi ieguvumi tur heteroseksuāliem pāriem nav, tik pat labi vienkārši salaulājas jau esošajā likuma kārtībā.

Publicēja: clearwater
Datums: 24.03.2015. - 21:01:19
Lasīts (reizes): 2801
Komentāri: 1
0 cilvēkiem patīk šis blogs
Komentāri (1)
idgie | 04.04.2015. - 23:10:17
Ne visi vēlas precēties, iespējams, baidās no klapatåm šķiršanās gadījumā. Sareģistrëties kā partneriem būtu vieglāk, ātråk
t-dog | 04.04.2015. - 23:10:49
Un leetaak
clearwater | 06.04.2015. - 01:11:25
Par to šķiršanos piekrītu, bet par to sareģistrēšanās ātrumu neesmu pārliecināts, tāpat abām pusēm ir jāiet pie notāra un jāslēdz šis līgums. Domāju, ka aiziet uz zaksu un sarakstīties ir tik pat ātri. Par lētumu ar nepiekrītu, ejot pie notāra ar būs jāmaksā. Es vēlētos šādu kopdzīves līguma likuma ieviešanu Latvijā, bet nu nav tur nekādas atšķirības no laulības noslēgšanas, izņemot to ka šķirties vieglāk un šo te līgumu var noslēgt homoseksuāli pāri. Tik pat labi nomainam civillikumā laulības definīciju un aizligumu laulāties viendzimuma pāriem tajā pašā likumā.
© Lesbi.lv. Visas tiesības aizsargātas.
Kontakti  |   Reklāma  |   Lietošanas noteikumi  |  Privātuma politika  |  

Šis Interneta resurss, tāpat kā visi citi, izmanto sīkdatnes (cookies). Turpinot sērfošanu šajā resursā, Tu automātiski piekrīti sīkdatņu izmantošanai.