Lietotājs
Parole
goldingietis / ..RIX nakts 1.....

..RIX nakts 1..


Reizēm mieru ir iespējams atrast tur, kur tas būtu vismazāk ticams. Es savējo (vismaz uz stundu) atradu vietā, kura nekad nebūs pieejama 99% citu mirstīgo – pagājušajā naktī, lidostas skrejceļa RWY 180 sākumpunktā. Jā gan.. Tas bija pavisam negaidīts uzaicinājums man kā lidostas dispečeram no pietiekami izskatīgā Lidlauka Uzturēšanas Nodaļas (LUN) inženiera puses – pēc skrejceļa slēgšanas doties naktī un palūkoties, kā tad mani "valdījumi" izskatās klātienē, nevis tikai teorētiski un „uz papīra”. :) Salīdzinoši sakarīgi aizvadīts pirmdienas vakars (aizliedzu ielidot tikai vienam aizkavētam flyLAL reisam no Viļņas), spilgti dzeltenais LUN džips pie dispečeru ēkas, laipns aicinājums iekāpt, un.. Dodamies „reālajā” dzīvē. Kā zināms, tad pašlaik lidostas skrejceļš katru nakti tiek slēgts, lai būtu iespējams veikt tā pagarināšanas darbus, jo līdz rudenim gribam kļūt pietiekami lieli, lai varētu Rīgā sagaidīt un pavadīt praktiski ikvienu lidmašīnas tipu – sākot no sīkākā „paipera” un beidzot ar AIRBUS A380, tā kļūstot par starptautiski nozīmīgu transkontinentālo avioreisu punktu. Bet, lai to sasniegtu, ir nepieciešams šo un to upurēt. Pirmām kārtām tie ir lidostas dispečera nervi, gandrīz ik vakaru skaidrojoties ar aviokompānijām, ka „no, we are very sorry, but we have „no-tolerance” policy regarding late incoming flights..” Bet ne par to šovakar ir stāsts.. Stāsts ir par smaržojošiem, svaigi lauztiem ceriņu zariem LUN džipa salonā, pilnmēnesi nakts debesīs, skrejceļa gaismām klātienē un apjausmas, ka debesis ir tepat vien, pavisam tuvu. ..es nekad nebūtu iedomājies, ka patiesībā manos valdījumos ietilpst pasaule, kura dzīvo pati savu nakts dzīvi pēc saviem īpašiem noteikumiem.. Un arī to, ka šāda vieta eksistē tepat vien, tikai pārsimts metru attālumā no mana tiešā darba posteņa. Šķietami ne ar ko neievērojamā asfaltbetona josla, kuru ikdienas gaitā „slīpē” neskaitāmu Airbus un Boeing lidaparātu šasijas, tuvplānā patiesībā izrādās vesela pasaule.. Protams, teorētiski es perfekti zinu, kāda nozīme ir lidostas skrejceļam, kādas ir tā funkcijas un galvenie uzbūves elementi.. Bet būt blakus cilvēkam, kurš spēj tev paskaidrot pat ikvienas mazākās gaismiņas un virsmas marķējuma nozīmi.. Zini.. Tā ir pavisam īpaša sajūta.
Publicēja: goldingietis
Datums: 21.05.2008. - 00:08:34
Lasīts (reizes): 1900
Komentāri: 4
0 cilvēkiem patīk šis blogs
Komentāri (4)
goldingietis | 22.05.2008. - 00:03:51
Mhmm.. Es zinu, ka mūsu pašu "airBaltic" klusiņām sapņo par tiešo reisu no Rīgas uz Tokiju - izmantojot B757. Cik gan tas reāli.. Pārrunas notiek arī ar "Armavia" par reisu Erevāna - Rīga - Losandželosa; plānoto lidmašīnas tipu gan nepateikšu, bet nekas mazs tas nevarētu būt, jo dīķim pāri taču jāpārvelk. :) Tad vēl projekta stadijā ir amīšu "Delta Airlines" reiss Rīga - Atlanta, tajā laižot B767. Tā kā - augt vajag! ;)
madzinsh | 21.05.2008. - 23:40:54
nu jaa, muusu lidostai ir japaplashinas, jo gadiijies buut citaas lidostaas, kur lai parvietotos pa to ir jabrauc ar auto ... un kaa zinaams, tad avio tehnikai vienmeer ir jaabuut gatavai par 100%, jo tur kljudas netiek piedotas ... nu tik traki ar to darbiibu ekstremos apstakljos arii nav, jo buvejot tehniku, tiek njemti ljoti lieli droshibas koeficienti ... un tad vel paliek jautajiens, kas lidos ar tiem milzenjiem ... jo cik man gadijies lidot no LV, tad nekas vairak par 200 vietu lidmashinu nav nacies redzet, pie tam taas nekad nav bijushas pilnas ... piepildiitaakie ir leetie, bet tie atkal neizmanto mega-aviotransportu ...
goldingietis | 21.05.2008. - 23:10:09
Neērtības būs gan; bet, kad ielūkojos lidostas pārbūves ģenerālplānā, tad gaišākās nākotnes vārdā esmu ar mieru pārciest pat tās. :)
A380 var nolaisties; tāpat kā to var izdarīt arī 747ais. Nesen divus tādus sagaidījām un pavadījām. Tikai skats gan ir satriecoši labs, kad nosēžoties dzinēju reverss tiek darbināts cik ilgi vien iespējams un pacelšanās notiek ar maksimālo jaudu.. :) Bet, kā zināms, tad tehnikai darbība ekstrēma apstākļos par labu nu nekādi nenāk. Sirds gandrīz asiņo, kad nākas ko tādu redzēt.. ;)
madzinsh | 21.05.2008. - 22:38:55
nu pashlaik, jau ir faktiski taa, ka A380 var nolaisties, bet tad vinjam attieciigi ir japiedomaa pie svara nolaizhoties ... nu tjipa degvielas atlikums, krava utt. ... jo nu pie bremzheshanas jau darbojas tie pashi inerces speeki, kas ir janoslaapee, bet tur jau attieciigi svariigs faktors ir masa ... nu tas taa ... nu bus jums drizumaa neertiibas arii, kad parvietos dispecher torni .
© Lesbi.lv. Все права защищены.
Kontakti  |   Reklāma  |   Lietošanas noteikumi  |  Privātuma politika  |  

Šis Interneta resurss, tāpat kā visi citi, izmanto sīkdatnes (cookies). Turpinot sērfošanu šajā resursā, Tu automātiski piekrīti sīkdatņu izmantošanai.